Navigácia

  • DEŇ ZEME

    DEŇ ZEME

     

    Každoročne, od roku 1970 si 22. apríla pripomíname Deň Zeme, ktorý vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Iniciátorom bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson. Vedci, hlavne ekológovia vUSA, ovplyvnení fotografickými snímkami z kozmu, dokumentujúcimi krehkosť a zraniteľnosť Zeme, demonštračne vyzvali ku spoločnému celosvetovému úsiliu za ochranu Zeme so všetkým, čo ju robí jedinečnou. V súčasnosti Deň Zeme predstavuje najväčšie environmentálne hnutie na svete. 

    Cieľom dňa je pripomenutie si našej závislosti na zdrojoch, ktoré nám naša Zem poskytuje a preto je potrebné ich chrániť a venovať im náležitú pozornosť. Prostredníctvom sloganu „Investujme do našej planéty“ upriamuje deň Zeme pozornosť na potrebu zmeny opatrení v oblasti klímy a apeluje na zodpovednosť nás všetkých.  

    Naša planéta je náš jediný domov, ktorý máme a je potrebné, aby sme sa do jej obnovy a ochrany zapojili všetci. Ako jednotlivci máme moc vyjadriť svoj hlas prostredníctvom našich rozhodnutí a našich činov. Po celom svete sa pri príležitosti Svetového dňa Zeme organizujú festivaly, koncerty, pochody za ochranu prírody a rôzne ekologické aktivity, ktorých cieľom je posilniť verejný záujem o problematiku životného prostredia a jeho ochranu.  Aj malé zmeny sa však rátajú a často majú efekt na naše ekosystémy a zmenu myslenia nášho okolia.  

    Existuje veľa možností ako sa zapojiť a investovať tak do našej planéty. Tradičnou aktivitou v tomto jarnom období je organizácia čistenia a zberu odpadkov v našom okolí, do ktorého sa zapájajú mnohé organizácie, inštitúcie a školy. Zbierať odpadky však môžeme aj jednotlivo keď ich uvidíme pri prechádzke v prírode či v okolí. Investovať do našej planéty môžeme aj zmenou našich každodenných návykov. Začnime nakupovať viac lokálne, upravme svoj jedálniček podľa sezóny a podporme pestovanie organických surovín.

    Aj my sme sa k tejto celosvetovej iniciatíve pripojili. V triedach sme si spravili nástenky, ktoré nám budú každý deň pripomínať potrebu našu planétu chrániť. Skúsili sme aspoň jeden deň v roku vyprodukovať nulový odpad z našich desiat. Vyseparovali sme odpad vo farebných taškách a deviataci nám ich boli vysypať. Presadili sme si v triedach kvety a zaviazali sme sa starať sa o ne lepšie ako doteraz.Zamysleli sme sa nad tým, prečo hádžeme odpadky okolo košov, na zem a z okien, a po okolí školy. Veď doma to nerobíme!

    Spravme si spoločne naše okolie krajším a čistejším!

    Žiaci na prvom stupni sa tiež aktívne zapojili do rôznych tém ochrany prírody. Poznatky o triedení odpadu, ochrane rastlín, živočíchov, vody a pôdy si prehĺbili sledovaním videí, rozhovormi i praktickými činnosťami pri presádzaní rastlín. Triedy si vyzdobili peknými plagátmi a nakoniec sa „vyzbrojení“ rukavicami a vrecami vybrali čistiť areál školy, Park Jána Lipského a okolie Rákocziho studničky.

    Poďakovanie patrí všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do aktivity Pomáhaj a recykluj a priniesli hračky a iné užitočné veci pre pomoc ľuďom v núdzi.

    Mgr. Mayerová, Mgr. E. Trúnková

     

  • Smejko a Tanculienka - koncert

    Smejko a Tanculienka - koncert

    Obec Trenčianske Stankovce pri príležitosti MDD

    organizuje koncert

    SMEJKA a TANCULIENKY,

    ktorý sa uskutoční

    v utorok 04. júna 2024 o 17.00 hod. v Spoločenskom dome v Trenčianskych Stankovciach.

    Deti do 9 rokov s trvalým bydliskom v obci Trenčianske Stankovce majú vstup na koncert so sprevádzajúcou osobou ZDARMA (cena sprevádzajúcej osoby 10€)

    Cena vstupenky pre sprevádzajúce osoby, pre deti od 9 rokov z Trenčianskych Stankoviec aj pre deti, ktoré nemajú trvalé bydlisko v obci Trenčianske Stankovce (bez ohľadu na vek) je 10 €/ os.

    Vstupenky je možné si zakúpiť v Obecnej knižnici, kontaktná osoba Silvia Justusová

    tel. číslo 0917 428 877.

  • Slávik Slovenska - spevácka súťaž

    Slávik Slovenska - spevácka súťaž

     

    Výsledky školského kola speváckej súťaže Slávik Slovenska:

    I. kategória (1. – 3. ročník):

    1. miesto (s postupom): Michal Zaťko 1.A

    2. miesto: Hana Markechová 3.A, Hana Hladká 2.A

    3. miesto: Vanesa Chudá 2.B, Terézia Galandáková 3.B

     

     II. kategória (4.- 6. ročník):

    1. miesto (s postupom): Ema Markechová 5.A 

    2. miesto si spravodlivo rozdelili dvaja žiaci 5. B triedy - Kopáčová Kiara a Tobias Letko

    3. miesto si podelili dve žiačky 6. B triedy - Nina Punová a Sofia Seemannová

     

    III. kategória (7.- 8. ročník):

    1. miesto: Dorota Jančová zo 7.A (s postupom)

    2. miesto: Ela Sliacka z 8.A

    Všetkým zúčastneným srdečne ďakujeme za ochotu reprezentovať svoju triedu, rovnako blahoželáme jednotlivým víťazkám vo svojich kategóriách, ktoré postupujú do obvodového kola, kde im prajeme veľa úspechov!

    Mgr. Svatíková, Mgr. Dranačková

     

  • Beseda s Lovcom hradov

    Beseda s Lovcom hradov

     

    Dňa 16.apríla 2024 sa na pôde školy uskutočnila veľmi zaujímavá beseda  s Lovcom hradov. Zúčastnili sa jej žiaci 2.ročníka. Rodák z Trenčína, vášnivý cestovateľ a turista Lukáš, prišiel žiakom porozprávať o svojich zážitkoch z putovania po 532 hradoch. Osobne ich navštívil v 8 rôznych krajinách.

    Jeho prvým, ako sám tvrdí aj najobľúbenejším, je Trenčiansky hrad Matúša Čáka. Svoju záľubu preniesol aj na celú svoju rodinu a dvoch psíkov. Vždy ho sprevádzajú potulkami po hradoch, zámkoch, zrúcaninách na Slovensku i v zahraničí...

    Svoje zážitky a skúsenosti predstavil žiakom pútavou, zrozumiteľnou, zábavnou a hlavne vtipnou formou prostredníctvom jeho webovej stránky. Videli sme jedinečné fotografické zábery z navštívených pamiatok, vypočuli sme si zaujímavé informácie, odporúčania, námety na výlety vo voľnom čase pri potulkách prírodou a spoznávaní krás nielen Slovenska. Za aktivitu odmeňoval jednotlivcov priebežne samolepkou, čo samozrejme žiakov motivovalo. Na pamiatku si mohli zakúpiť aj hradné pexeso či odznak. Škole daroval aj krásnu novú edukačnú mapu Slovenska s označenými miestami výskytu hradov.

    Veľmi pekne ĎAKUJEME Lovcovi hradov za aktívne a užitočne strávený čas s množstvom zaujímavých tipov na výlety po hradoch. Viac si môžete prečítať na  www.lovechradov.sk  . 

    tr. uč. Mgr. Balajová 

  • Exkurzia do Modry

    Exkurzia do Modry

     

    Žiaci 7.A, 7.B a 9.B sa dňa 17.4. vybrali po stopách Ľudovíta Štúra do Modry. V Múzeu Ľudovíta Štúra sa žiaci dozvedeli mnohé informácie zo života a tvorby nášho národného a kultúrneho velikána. V Pamätnej izbe Ľudovíta Štúra nejednému z nás prebehli zimomriavky po tele pri informáciách z jeho krátkeho, Slovensku zasväteného života. Následne sa žiaci presunuli na cintorín, kde je náš najvýznamnejší predstaviteľ slovenského národného života pochovaný. Jeho pamiatku sme si uctili zapálením sviečky. 

    Mgr. Barbora Červeňanová

  • S ŠKD do vesmíru

    S ŠKD do vesmíru

     

    12. apríl je svetový deň letectva a kozmonautiky a v rámci tematickej oblasti výchovy Spoločnosť a príroda sme v našom ŠKD zažili netradičné zážitkové vyučovanie v  mobilnom planetáriu.

    Formou zábavno-vzdelávacieho programu o vesmíre a kométach sa deti dozvedeli veľa zaujímavostí a prostredníctvom rozprávkového príbehu spoznali škrečka Elona. Ten nájde na svojej záhradke robota, ktorý spadol z vesmírnej lode. Ale tá sa chystá čoskoro odletieť. Elon musí prekonať množstvo fyzikálnych prekážok, aby dostal robota do vesmíru.

    Veríme, že toto spestrenie času v ŠKD deti priblížilo k poznaniu sveta okolo nás a povzbudilo k záujmu objavovať nové horizonty.

    vychovávateľky ŠKD

  • Zápis do 1. ročníka v šk. roku 2024/2025

                 Zápis do 1. ročníka v šk. roku 2024/2025

    Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky  na školský rok 2024/2025 sa uskutoční

    24. apríla 2024 (streda)  12,30 - 17,00 h

    v budove základnej školy (1. krídlo) za osobnej účasti detí.

    O podrobnejších informáciách Vás budeme včas informovať. Sledujte webové sídlo našej školy.

  • Malí záchranári

    Malí záchranári

    Dňa 10.4.2024 si v 3.oddelení ŠKD deti vyskúšali poskytovanie prvej pomoci za prítomnosti profesionálnej záchranárky. Deti sa naučili ošetriť rany pri krvácaní, osvojili si techniky, ako narábať s trojrohou šatkou a izotermickou fóliou. Odmenou za ich snahu bol malý darček spolu s ,,vizitkou''malého záchranára.  

    Mgr. Mikulcová 

  • Predškoláci v škole

    Predškoláci v škole

    Dňa 4.apríla a 12. apríla boli na návšteve v našej základnej škole deti z materskej školy v Tr. Stankovciach, z MŠ vo Veľkých Bierovciach a zo súkromnej materskej školy. Boli si vyskúšať, ako sa pracuje "vo veľkej škole". Cvičili v telocvični ako naši žiaci, vyskúšali si rôzne disciplíny. Neskôr v triedach kreslili, písali a počítali, pracovali na interaktívnej tabuli. Na záver všetky deti dostali medaily, že to v ZŠ super zvládli. Tešíme sa na ne pri zápise!

    tr. uč. 1. stupňa

  • Po stopách Ľudovíta Štúra - exkurzia

    Po stopách Ľudovíta Štúra - exkurzia

     

    Dňa 4.4.2024 sa žiaci 8.A a 8.B vydali do Modry po stopách Ľudovíta Štúra. Ich cesta začala v uliciach mesta spoznávaním miest spojených s jeho životom. Žiaci navštívili aj miestny cintorín, kde je náš národný dejateľ pochovaný.  Následne sa presunuli do  Múzea Ľudovíta Štúra, kde sa dozvedeli mnoho z jeho života, tvorby a z obdobia, v ktorom žil. Ich cesta končila v pamätnej izbe, v ktorej najvýznamnejší predstaviteľ slovenského národného života prežil posledné chvíle svojho krátkeho,  pre Slovákov a Slovensko zasväteného života.

    Mgr. Barbora Červeňanová

  • Ôsmaci a deviataci na exkurzii

    Ôsmaci a deviataci na exkurzii

    V utorok 26.3.2024 sa žiaci 9.A ,8.A a 8.B zúčastnili exkurzie do Múzea holokaustu v Seredi a Múzea socializmu a studenej vojny v Alekšinciach. Nadviazali tak na učivo dejepisu, ktoré preberali a budú preberať na hodinách dejepisu: o druhej svetovej vojne, útrapách ľudí na fronte a v zázemí počas druhej svetovej vojny, holokauste, koncentračných  táboroch, totalitnom režime, židovskom kódexe, deportáciách, odboji a Slovenskom národnom povstaní.

    V malej nitrianskej obci Alekšince sme navštívili slovenský unikát : v hĺbke sedem metrov pod zemou sa nachádza múzeum socializmu a studenej vojny. Múzeum je umiestnené v podzemnom kryte proti zbraniam hromadného ničenia, ktorý pôvodne slúžil ako záložné utajené veliteľské centrum armád Varšavskej zmluvy stred. V podzemných priestoroch so spleťou chodieb a miestností sme mohli obdivovať rôzne technologické vybavenie. Prvá časť expozície nás preniesla do plne vybaveného podzemného krytu z čias studenej vojny. Za povšimnutie určite stojí rádiové i školiace stredisko, telefónna ústredňa, miestnosť pre spojárov, filtračná odmorovacia a protihluková jednotka, výstroj i výzbroj. Druhá časť nám priblížila prostredníctvom exponátov, informačných panelov a audiovizuálnych záznamov atmosféru a charakter studenej vojny.

    Potom sme sa presunuli do mesta Sereď, kde vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora Múzeum holokaustu, ktoré predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Múzeum je zamerané na oboznamovanie verejnosti so židovskou kultúrou a dopadom holokaustu na život Židov na našom území. Cieľom je priblížiť život Židov na území Slovenska a pomôcť nadobudnúť základné vedomosti o židovskej komunite so zreteľom na obdobie holokaustu. Múzeum zároveň slúži aj ako pamätník všetkých zavraždeným Židom zo Slovenska, pričom len samotným táborom v Seredi prešlo v období od roku 1941 do roku 1945 približne 16 000 Židov, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu.

    Mgr. Mayerová, Mgr. Čutorová

  • Naši štvrtáci na strednej škole

    Naši štvrtáci na strednej škole

     

     

    Na základe predchádzajúcich pozitívnych skúseností sme prijali pozvanie na Strednú odbornú školu Pod Sokolicami v Trenčíne a dňa 26. marca sme so žiakmi 4.A a 4.B túto školu navštívili.

    Pedagógovia v spolupráci so študentami nám pripravili bohatý sprievodný program "Hľadanie veľkonočného vajíčka", v rámci ktorého naši žiaci absolvovali rôzne interaktívne hry, kvízy, hlavolamy, testy. Pedagógovia i študenti odpovedali na ich zvedavé otázky. Dozvedeli  sa o možnostiach využitia informatiky a programovania v praxi. Na modeli zistili ako funguje centrálne zamykanie áut, so záujmom si prezreli prácu 3D tlačiarní, dozvedeli sa, ako funguje gravírovanie. V odbornej učebni videli motor, palubnú dosku auta na študijné účely žiakov školy. Veľmi ich zaujali tancujúci roboti a vláčiky.

    Na záver boli odmenení za svoju aktivitu v hrách a dostali na pamiatku darčeky zhotovené študentami – píšťalku vyrobenú na 3D tlačiarni, veľkonočné dekorácie.

    Na exkurzii sa našim štvrtákom veľmi páčilo.

    Mgr. Mikušincová, Mgr. Fábryová

     

  • Veľkonočný projekt

    Veľkonočný projekt

    V piatok 22. marca medzi nás opäť zavítali milé panie z miestneho Klubu dôchodcov, aby sa s nami podelili o svoje veľkonočné nápady. Naučili nás zhotoviť jednoduchú veľkonočnú dekoráciu z odpadového materiálu. Žiačky z krúžku Varíme, pečieme, tvoríme, si upiekli medovníkové vajíčka a tieto potom podľa prinesených vzorov zdobili. Piatačky  piekli bryndzové oblátky, ktoré voňali po celej škole. Pripomenuli sme si tak atmosféru príchodu jari a Veľkej noci.

    Mgr. Mayerová, Ing. Kytová

  • Noc s Andersenom

    Noc s Andersenom
  • Rozprávka "PERINBABA"

    Rozprávka "PERINBABA"

    Obec Trenčianske Stankovce pozýva všetkých našich občanov, malých aj veľkých, na derniéru nádhernej muzikálovej rozprávky PERINBABA, s ktorou herci Mestského divadla Trenčín prídu do Spoločenského domu v Trenčianskych Stankovciach v nedeľu 14. apríla 2024 o 16.00 hod.

    Vstup na predstavenie pre občanov, ktorí majú v obci Trenčianske Stankovce trvalý pobyt (TP) bude ZDARMA. Na financovanie predstavenia bude použitý výťažok z predaja zabíjačkových špecialít z Fašiangového popoludnia, ktoré sa konalo v našej obci 3.februára 2024. 

    Občania s TP si v prípade záujmu o predstavenie môžu prísť vyzdvihnúť vstupenky (z kapacitných dôvodov) na obecný úrad – kontaktná osoba S. Justusová (1. posch. Obecná knižnica) 0917 428 877 do 5. apríla 2024. Ak budú po tomto termíne ešte voľné miesta, vstupenky si môžu zakúpiť aj občania bez TP v našej obci v cene 5 € za osobu.

     

  • Fantasticky predveľkonočný workshop v 2.A

    Fantasticky predveľkonočný workshop v 2.A

    21.marca 2024 nás v triede navštívila teta Soňa z kvetinárstva Soňa s kolegyňou Martinkou. Predstavili nám postup ako si vytvoriť jarné alebo veľkonočné aranžmá. Úlohou žiakov bolo iba priniesť si vhodný košík, tanierik, nádobku, prípadne zaujímavé konáriky a prírodniny. O florex, mach, jarné cibuľoviny ako mininarcisky, modrice či hyacinty, zapichovacie vtáčiky, upletené hniezda zo sena, škrupinky z vajíčok a pierka sa postarali tety z kvetinárstva. My sme pridali vlastné kraslice vyrobené vopred.

    Najskôr deti pozorovali všetky kroky tety Soničky. Potom vlastnými rukami dekorovali a zdobili svoje zátišie. Občas naďabili na chrobáčikov, ktorí k prírodným materiálom jednoducho patria. Výsledok pestrej, živej, aktívnej, zábavnej a poučnej práce bol fantastický. Stačí si pozrieť nádherné zábery na fotografiách a dáte nám za pravdu. Potešte sa s nami 🐰🐓🐣.

    Ďakujeme kvetinárstvu Soňa, pani vychovávateľke Martinke a pani Tučekovej za spoluprácu.

    tr. uč. Mgr. Balajová

     

  • Okresné kolo vo vybíjanej - 2. miesto

    Okresné kolo vo vybíjanej - 2. miesto

     

    Dňa 13.3.2024 sa žiačky našej školy zúčastnili okresného kola vo vybíjanej. V ZŠ Hodžova si zmeralo sily  6 družstiev (víťazi obvodných kôl: ZŠ Trenčiankse Stankovce, ZŠ Horné Sŕnie, ZŠ Horná Súča, ZŠ Kubranská, ZŠ Hodžova, ZŠ Veľkomoravská). Súťažiaci boli rozdelení do dvoch skupín. Výborný herný výkon hráčok nás posunul až do finále, ktoré bolo ozaj dramatické a oku lahodiace. O napínavé momenty nebola núdza.  Prvý polčas medzi nami a druhým finálovým družstvom (ZŠ Horná Súča) skončil remízou, no v druhom polčase nás súperky zdolali o 3 body, a tak sme sa mohli tešiť z krásneho druhého miesta v okresnom kole. Dievčatá podali kvalitný športový výkon.  Reprezentovali nás: Dobiašová Aneta (6.B), Beňová Lívia (6.A), Blizmanová Alexandra (7.B), Bočáková Ema (5.C), Hôrková Nina ( 7.B), Balážová Sofija(7.A), Mišáková Jasmína (6.A), Paceková Dominika (6.A), Procházková Nela (6.A), Rozvadská Nela (7.B), Sládková Nela (7.B),  Záhumenská Natália (6.A). 

    Dievčatá, ďakujeme a gratulujeme!

    Mgr. Barbora Červeňanová

  • Úspech v krajskej výtvarnej súťaži

                     Úspech v krajskej výtvarnej súťaži

    Na hodinách výtvarnej výchovy sme sa zapojili so štvrtákmi do výtvarnej súťaže Miloš Alexander Bazovský , s témou Človek, život na dedine a slovenská krajina v obrazoch M. A. Bazovského. Súťaž  pripravila Galéria M. A. Bazovského v Trenčíne v spolupráci s Trenčianskym osvetovým strediskom v Trenčíne, pri príležitosti 55. výročia vzniku GMAB.

    Do tejto krajskej súťaže sa zapojilo množstvo žiakov pod vedením učiteľov s viac než 600 prácami. O to väčšia bola radosť, keď získala ocenenie práca našej žiačky Natalie Lobodziec zo 4.B triedy. Bola jednou z piatich ocenených vo svojej kategórii.  Natalka uspela so svojou maľbou Matky, inšpirovanou dielom M.A. Bazovského. Motív z jej práce bol použitý aj na ilustráciu záložky TNOS Trenčín.

    V sobotu 9. marca 2024 sa konala vernisáž výstavy spojená so slávnostným udeľovaním cien, na ktorej sme sa zúčastnili. Natalia dostala diplom a hodnotné kreatívne ceny, ktoré využije pri ďalšej tvorbe.

    Srdečne blahoželáme !

     

    Mgr. Zuzana Mikušincová

  • Turnaj v stolnom tenise

    Turnaj v stolnom tenise

    V piatok 8. marca sa žiaci 5. A triedy Andrej Vlk, Martin Filip a Sebastián Haško zúčastnili turnaja škôl v stolnom tenise v Trenčianskych Tepliciach. Na športovom podujatí si chlapci zmerali sily s rovesníkmi a získali novú skúsenosť. A. Vlkovi sa podarilo prebojovať do osemfinále.

    Ďakujeme chlapcom za reprezentáciu školy.

    Ing. Lucia Jurková

strana:

Kontakt

  • Základná škola Jána Lipského s materskou školou Trenčianske Stankovce 405
    913 11 Trenčianske Stankovce
    zstrenstan@centrum.sk
  • 032/ 64 963 26

Fotogaléria

Mapa